Almunia: “No és honest dir de manera taxativa” que una Catalunya independent quedaria fora de la UE

Publicat a l’ara.cat

El vicepresident de la Comissió Europea diu que el Regne Unit ha donat una “lliçó de democràcia” a l’estat espanyol en l’acord pel referèndum d’Escòcia

El vicepresident de la CE i comissari de Competència, Joaquín Almunia, en una imatge d'arxiu / ACN

El vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, considera que el Regne Unit ha donat “una lliçó de democràcia” a l’estat espanyol amb l’acord que David Cameron i Alex Salmond van signar per pactar el referèndum d’Escòcia. En el marc del cicle de ‘Diàlegs’ organitzats per la Fundació Ernest Lluch aquest dilluns al vespre, l’eurocomissari socialista va dir també que “no és honest” dir de manera “taxativa” que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència i va recordar que “ciutadans europeus ho som tots, i un cop ets ciutadà europeu tens uns drets com a ciutadà”.

L’eurodiputat va assenyalar que “la qüestió no és de blanc o negre” i té molts matisos. “No es pot donar la resposta taxativa de dir que si algú se segrega es queda fora i no sabrem res més d’ell pels segles dels segles, no és així”, va subratllar Almunia, que va recordar, a més, que formar part de la UE suposa una sèrie de drets que no es podrien perdre tan fàcilment.

Ara bé, el vicepresident de l’executiu comunitari creu que, si la secessió no es fa sobre un “acord” basat en el “diàleg” entre les dues parts, seria “lògic” que l’estat espanyol “digués: ‘Miri, jo segueixo sent l’estat membre de la Unió Europea; la resta, a esperar'”. Almunia va recordar que, en cas que Catalunya acabés sortint de la UE en una primera fase, la seva adhesió en segona fase requeriria la “unanimitat dels membres”. “És una qüestió extremadament difícil amb un risc terrible”, va afegir.

Almunia va fer aquestes declaracions com a resposta a una pregunta del periodista Joaquín Estefanía, que moderava l’acte. El vicepresident comunitari va exposar: “Quan es llança un debat com el que hi ha a Catalunya, a Flandes o Escòcia, s’ha de fer amb tots els elements sobre la taula, no es pot deixar res sota la taula. En aquest sentit, com tantes altres vegades, els britànics ens han donat una lliçó de democràcia. La situació és diferent, perquè no tenen una Constitució com la nostra, però han arribat a un acord i s’ha vist a Cameron i Salmond donant-se la mà i pactant la pregunta, i és una pregunta inequívoca”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s