HOY SAN JOSÉ, FELICITACIONES A JOSES, JOSEFINAS, PEPES Y PEPAS

Estampes de Sant Josep

 La col·lecció d’estampes de Sant Josep -espós de la Verge- fou la primerenca de l’arxiu. Tot i ésser superada en importància, ha romàs com la més personal d’en Josep Maria Gavín.
La començà quan encara no feia quatre anys; durant la Guera Civil, arribà a mossegar la mà d’un milicià que li volia prendre la col·lecció. Després, amb els primers estalvis, començà a comprar estampes. Actualment, és l’única col·lecció en què encara entren nous documents per compra.
I resultat d’aquesta ànsia tenaç per recollir i ordenar les estampes del Pare Putatíssim, actualment l’arxiu compta amb una important col·lecció de més de 42000 estampes de Sant Josep de tot el món.

El renom de la col·leccio li valguè l’interès de la pròpia Biblioteca del Vaticà, qui demanà a en Gavín poder emprar el sistema d’ordenament de la col·lecció gaviniana a la col·lecció vaticana d’estampes de Sant Josep.

Ordenació
Les estampes estan ordenades seguint un sistema propi inventat als set anys. Es tracta de classificar-les segons:

 • posicions de les figures: dempeus, el Nen en braços,…;
 • Material que acompanya les figures: amb lliris, amb llibres,…;
 • personificació de Sant Josep: amb barba, jove/vell,…;
 • iconografia: amb x línies de text, amb marc,…;

I concretament, així fins arribar als 1554 criteris d’ordenació, que fan possible trobar qualsevol estampa en menys d’un minut. Les estampes estan disposades en uns 340 àlbums, protegides per una funda de plàstic, anvers i revers.

http://www.arxiugavin.com/sant_pep.htm

 

Conferència del famós col·leccionista

Josep M. Gavín i Barceló

 

Pel seu interès, reproduïm una gasetilla del mes de juny passat, publicada a la revista Viari, exclusiva dels ferrocarrils de la Generalitat, referent a l’arxiu Gavin i a Tàrrega.

Quan fa uns dos anys i mig vam visitar encuriosits la residència i arxius de l’extraordinari col·leccionista Josep M. Gavín, al pintoresc poble de Valldoreix (Sant Cugat), segons explicàvem en un ampli comentari en les pàgines de la revista Culturàlia del mes d’abril de 1999, mai podíem imaginar que aquell valuós fons documental, considerat per la Unesco com el més important d’Europa a nivell particular, havia de trobar definitiu destí a la nostra ciutat de Tàrrega, gràcies a la generositat suprema del prestigiós Josep M. Gavín i a la perspicàcia i oportunisme del nostre primer regidor Frederic Gené, totalment conscient de les positives conseqüències de futur que el que ja és un acte formal de donació per part del Sr. Gavín, sense cap mena d’interès econòmic, ha de suposar per al nostre patrimoni cultural de la ciutat.

Per explicar tot el procés i gestions esmerçades que van culminar tan transcendental donació a Tàrrega, el Sr. Gavín va convertir en una pública i interessantíssima conferència, celebrada el passat dia 19, el seu desplaçament exprofés a la nostra ciutat, segur –va dir– que els targarins i comarcans sabran apreciar el valor difícilment calculable de la seva donació.

 

 

Com molt bé va escriure l’amic Gener Gonzalvo, director de l’Arxiu Històric Comarcal, a les pàgines de Nova Tàrrega del 15 de juny passat, els ciutadans de Tàrrega ens hem de sentir molt satisfets i previlegiats de ser definitius dipositaris del valuós arxiu Gavín, especialment els qui apreciem i practiquem el col·leccionisme en les més diverses facetes, com un mitjà i complement de les nostres recreatives aficions culturals.

Anuncis

22 respostes a “HOY SAN JOSÉ, FELICITACIONES A JOSES, JOSEFINAS, PEPES Y PEPAS

 1. También quiero felicitar desde aquí a toda la familia de este blog, a los Josés, Pepes y a todos aquellos que son padres, aunque algunos como Lobby y yo mismo lo celebremos por partida doble.
  Felicidades a todos.

 2. Lobby

  Moltes felicitats a tots els Joseps i els que sou pares, jo com en jonkepa ho celebro doble, per anomenar-me Josep i per ser pare. També vull felicitar des de aquest blog al senyor Josep Guardiola, un mestre de mestres.

  Salut i felicitats a tots

 3. Sr. Lobby Felicitaciones, no recordaba su nombre aunque si su apellido, de todos modos lo he hecho extensible a todos/as Joseps, Josefines, Peps i Pepas.
  Salud y buen rollo

 4. Lobby

  Senyor Marcel.lí, com vostè ja sap em dic Josep Pere, abans els noms sempre eren compostos en general, Jose Pedro, Jose Francisco, Francisco Javier, Juan Jose, etc i amb va tocar Josep Pere, que hi farem…….!!

  Aquesta dita és molt nostre, de Joans, Joseps i Ases n’hi han per totes les cases, gràcies a tots.

  Salut i bon rotllo.

 5. Rosa

  jo penso igual als Valencians bones festes, es una de las millors que tenim al pais , ademes l’ingine de fe las fallas es tot un goij i un honor visca sant Josepi visca Valencia

 6. Me parece que valenciano solo estoy yo, aunque hay quien dice estar por aquí, algo que siempre he puesto en duda.
  En cualquier caso se agradece la deferencia.
  Saludos.

 7. Lobby

  Moltes felicitats a tots els Joseps i els que sou pares, jo com en jonkepa ho celebro doble, per anomenar-me Josep i per ser pare.

  Salutacions

 8. Gracias Jorfont, digo Jordi.
  Gracias Marcel.lí, es el segundo Marcel.lí que me felicita hoy. Felicidades a ambos por padres, no por Josés.
  A mi , por ambos.
  Saludos.

 9. jorfont

  Yo al Sr Kepa no le toco nada , ya que de sobras se que el es heterosexual como yo, lo que si que le digo es que termine el dia en paz y tranquilidad, Felicidades Jon, (quiero decir José.)

 10. Sr. J.Font, hombre de poca fé, porqué duda usted de que he felicitado al presidente José Luís Rodríguez Zapatero. Al ex-presidente le he mandado al TPI de crimenes de guerra y lesa humadidad de La Haya una felicitación para cuando lo imputen como criminal de guerra, al PP no porqué no es que sea padre putativo es que es un partido de armas tomar y sino acuerdese de los diputados del PP votando la invasión de Irak.
  Se que hay otros Joses, Pepes y quizás Pepas, Josefinas etc. que hoy celebran su santo a todos/as felicidades.
  Sr. Jon Kepa a usted también por la parte que le toca.
  A todos/as felicitaciones

 11. jorfont

  Sr Marcel·li, Solo por saberlo ¿A incluido Ud en la felicitación a Don José Mª Aznar , al del Sr José Luis Zapatero y al PP.?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s